Kerabu Snek tanpa pengawet
Oleh Ruhaiza RusminHarian Metro.
Saya kongsikan bersama anda idea food innovation yang amat menarik ini.
Kesedapan dan keenakan nasi kerabu memberi idea kepada tiga sahabat mencipta Kerabu Snek. Mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Bioteknologi Pemakanan, Universiti Sains Islam Malaysia yang terdiri daripada Mohammad Faiz Mat Ruzi, Muhammad Zaid Zainuddin dan Tajul Ariffien Othman, hanya mengambil masa dua bulan mencipta makanan segera warisan terkenal negeri Cik Siti Wan Kembang itu.
Rasa produk tetap sama seperti nasi kerabu, namun didatangkan dalam bentuk mudah dibawa, senang dimasak dan harga berpatutan. Ramuannya hanya menggunakan bahan asas seperti ikan kembung, ulaman pegaga, halia, daun sup, selum dan bawang, kelapa serta serbuk roti. Produk seperti nuget ini melalui proses pembuatan yang tidak memerlukan teknologi tinggi.
Proses pembuatan dimulakan dengan mencampurkan semua bahan asas yang dikisar hingga hancur, dibentuk seperti nuget dan disejuk beku dalam tempoh semalaman dengan suhu rendah. Ia hanya mampu bertahan selama tiga bulan manakala proses masakannya juga tidak boleh menggunakan api terlalu panas, hanya kira-kira 40 saat dan perlu diangkat.
Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/04
Proses pembuatan dimulakan dengan mencampurkan semua bahan asas yang dikisar hingga hancur, dibentuk seperti nuget dan disejuk beku dalam tempoh semalaman dengan suhu rendah. Ia hanya mampu bertahan selama tiga bulan manakala proses masakannya juga tidak boleh menggunakan api terlalu panas, hanya kira-kira 40 saat dan perlu diangkat.
Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/04
Comments
Post a Comment