Jus kaya bahan antioksidan
Oleh Mohd Sabran Md SaniHarian Metro
Perkongsian ilmu ini, moga akan memberi manfaat kepada kita semua, amin.
Antioksidan adalah elemen penting diperlukan badan untuk menghalang dan melindungi sel daripada kerosakan ‘oksidatif’ akibat paras radikal bebas yang tinggi dalam darah. Bahan antioksidan ba–nyak ditemui dalam produk jus berasaskan manggis, pelbagai beri seperti acai berry, cran berry, blackberry dan teh hijau, namun penyerapannya dalam tubuh mengambil masa lama.
Menyedari kepentingan antioksidan terhadap kesihatan tubuh, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) membangunkan produk jus buah-buahan yang kaya bahan antioksidan ringkas atau asid fenolik. Produk ‘Just Great’ atau Nutrima-Jus dihasilkan Pegawai Penyelidik Prinsipal Pusat Penyelidikan Makanan MARDI Dr Suri Roowi menggunakan buah-buahan campuran seperti durian belanda, mangga dan limau kasturi bersama madu tulen.
Kajian itu memenangi lapan anugerah termasuk Anugerah Emas Berganda bagi Anugerah Istimewa di British Invention Show (BIS) 2012. Menariknya, kajian penyelidikan Dr Suri menunjukkan kandungan asid fenolik bebas dalam jus berkenaan adalah lebih tinggi berbanding pelbagai produk import. Kesan positif lain termasuk penurunan sel darah putih, penstabilan enzim dalam hati, penurunan kadar kolesterol serta boleh meningkatkan enzim antioksidan dalam otak.
Artikel ini disiarkan pada : 2013/02/04
Comments
Post a Comment